
Auzim mereu dilemele pe care le au persoanele care vor să își termoizoleze casa sau apartamentul. Care este cel mai bun material care poate fi folosit: polistirenul expandat sau cel extrudat?
Ce facem în cazul unui incendiu? Sau care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoaștem despre polistiren? Astfel, am realizat un mic “îndreptar” care sperăm că vă va ajuta în alegerile dumneavoastră.
Ce este polistirenul? Polistirenul este un material termic prelucrabil, solid la temperatura camerei. Acesta este unul dintre cele mai răspândite tipuri de masă plastică, ce are un consum mondial anual de miliarde de kilograme. Este folosit ca material de construcție sub formă masivă sau spongioasă.
Scurt istoric al polistirenului În anul 1839, farmacistul german Eduart Simon a descoperit substanța uleioasă styrol. După mai mulți ani și mai multe reacții chimice, Herman Staudinger descoperă polistirenul în 1919, prin încălzirea styrolului. De abia în anii 60’, România începe să producă polistiren expandat la Combinatul Chimic Borzești. Polistiren expandat vs Polistiren extrudat Pentru început, trebuie să stabilim diferența dintre cele două.
Polistirenul expandat este realizat prin metode de dilatare și mărire, în timp ce polistirenul extrudat se prelucrează prin metode de compresiune. În concluzie, cel din urmă este mai dens. Polistirenul potrivit pentru termoizolare Experții în domeniu avertizează oamenii să nu aleagă materialele de construcție în funcție de costul redus.
Cel mai important lucru în astfel de acțiuni este de fapt longevitatea termoizolării. Astfel, polistirenul expandat este preferat de constructori deoarece aerul poate să circule mai bine. În cazul celui extrudat, umiditatea rămâne între perete și materialul izolant, fenomen care duce în timp la igrasie.
Ce se va întâmpla în cazul unui incendiu? Persoanele care plănuiesc să facă o lucrare de termoizolare se gândesc mereu la posibilitatea unui incendiu. Pompierii asigură că polistirenul este un material ignifug. Astfel, în contact cu flacăra, acesta se topește și nu favorizează propagarea focului în restul casei sau apartamentului.
Termoizolarea unei camere sau a întregului apartament? Izolarea întregului imobil este cea mai bună soluție. În concluzie, izolarea se face în totalitate: acoperiș, subsol, camere. Doar în acest caz este dat cel mai bun randament din punctul de vedere al câștigului de căldură. De asemenea, pe această cale este economisit și agentului termic.