Placarea cu polistiren expandat- cum se execută corect
Placarea cu polistiren a fațadelor locuințelor, în special a blocurilor vechi, este cea mai întâlnită metodă de izolare din România. Exista câteva reguli ale placării cu polistiren despe care ne-am propus să vorbim în articolul care urmează. Mulți români se bucură de confortul termic și fonic al locuințelor lor după ce au apelat la izolarea fațadei locuințelor cu polistiren expandat. Există însă și unele excepții, iar ele se observă în cazul în care lucarea este prost executată.
O izolare corectă a locuinței se realizează prin poziționarea termoizolației pe partea exterioară a locuinței. În acest mod nu vom micșora spațiul de locuit, iar izolarea termică este mai eficientă. Totodată, placarea exterioară cu polistiren a fațadei protejează pereții de ciclul îngheț-dezgheț, asigurând un confort termic sporit și pe timp de iarnă. Aplicarea unei izolații corecte presupune lipirea polistirenului expandat ignifug cu un adeziv special. Această operațiune nu este însă îndeajuns. Este necesar, de asemenea, folosirea de dibluri pentru fixarea polistirenului de perete. Peste aceasta, este necesar să se aplice o plasă de armare asupra căreia se adaugă un strat de armare făcut din șpaclu elastic și finisat apoi cu tencuaiala.
O lucrare de izolare cu polistiren depinde foarte mult de tipul de material folosit. Alegerea greșită a polistirenului, în funcție de grosimea peretelui sau materialele din care este constituit, poate duce la prejudicii majore. În concluzie, placarea fațadei locuințelor cu polistiren expandat are o serie de avantaje, atât timp cât este efectuată corect. Este vorba în primul rand de greutatea scăzută a polistirenului, care nu afectează structura construcției. Nu trebuie să uitam însă nici de prețul scăzut în comparație cu măsurile alternative de izolare, cât și costul scăzut cu manopera.