Finisaje

Finisajele reprezintă etapa care încununează efortul întregii lucrări de termoizolație.

Nu ne putem imagina un termosistem fară o soluție de finisaj potrivită. Rolul finisajelor este de a completa aspectul estetic final al locuinței. În afară de asta, finisajele asigură funcționalitatea optimă a casei, protejând termosistemul împotriva intemperiilor și atacurilor exterioare. Aceste atacuri pot include acțiunea radiațiilor, apei și vaporilor, gazelor, focului și a altor agenți chimici, mecanici din mediul ambiant. Finisajele sunt primul demers decorativ al construcției unei case, cu un important rol funcțional în cadrul termosistemelor. Acestea fac primul pas în a transforma o construcție fară viață într-un loc căruia îi putem spune “acasă”.

Finisajul poate fi de două tipuri: lis sau texturat. Primul este valabil în cazul în care iți dorești o fațadă netedă cu strat final de vopsea lavabilă pentru exterior. Vei aplica un strat de amorsă după perioada prevăzută de uscare, după care poți aplica vopseaua decorativă dorită. Cel de-al doilea tip este utilizat de cei care preferă aplicarea unei tencuieli decorative (ex. granule, piatră colorată).

Trebuie avut în vedere și nuanța tencuielii decorative. Alegerea nuanței reprezintă un ultim pas în pregătirea propriului termosistem. O nuanță deschisă dă senzația de vastitate, dar se poate murdări mai ușor. O nuanță închisă, pe de altă parte, poate fi victima radiațiilor solare.