Tencuiala decorativă oferă protecție sporită sistemului termic de izolație.
O tencuială decorativă de calitate permite pereților să respire dinspre interior spre exterior și protejează pereții de factorii externi.
În funcție de compoziția chimică pe care o au, le putem încadra în 4 mari categorii:
- Tencuială minerală: conține ciment , var, pietricele de marmură.
- Tencuială acrilică: conține pigmenți, rășini acrilice, pietricele de marmură și este calitativ mai bună decât cea minerală, având gradul de elasticitate mărit.
- Tencuială acrilic-siliconică: conține rășini, silicați, pietricele de marmură și este superioară primelor 2 tipuri, având un grad mare de permeabilitate și împiedică apariția algelor, mușchilor.
- Tencuială siliconică: conține rășini siliconice, pigmenți, pietricele de marmură, și reprezintă categoria de top, deoarece este permeabilă la vapori, foarte rezistentă la murdărie, condiții atmosferice extreme, cu o protecție mare la UV.
Tencuiala decorativă este o soluție de finisaj texturat. Există mai multe tipuri de tencuială decorativă, însă cele mai des întâlnite sunt cele ce urmează a fi descrise.
Tencuiala acrilică este probabil cel mai des întâlnit tip, având o foarte buna aderență la suport. Aderența este dată în principal de baza materială, și anume rășinile acrilice. Acestea pot veni combinate cu adaos de cuarț și granule de marmură pentru un efect plăcut.
Un alt tip de tencuială decorativă este cel mozaic. Acesta conține granule minerale colorate și rășini sintetice. Fiind un material rezistent la acțiuni mecanice și intemperii, este recomandat zonelor cele mai expuse.
Tencuiala decorativă siliconică se remarcă printr-o rezistență mare la apă, flexibilitate și este utilizată de obicei pentru restaurări, protecția monumentelor. În afară de asta, se utilizează și la completarea termosistemelor pentru case noi.